top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverSmartSynergy

Premie voor slimme sturing van elektrische verwarming

Bijgewerkt op: 17 aug. 2021

Na de afschaffing van de terugdraaiende teller eerder dit jaar, komt de Vlaamse Regering met meer duidelijkheid over bepaalde premies die ze voorzichtig beloofd had. De premie slimme sturing elektrische warmte komt tegemoet aan een groep Vlamingen die hard getroffen wordt door de afschaffing, nl. diegenen die investeerden in elektrische verwarming.
BEKNOPT

Wie investeert in een slimme sturing voor de warmtepomp, accumulatieverwarming, of elektrische boilers kan hiervoor een premie krijgen van maximaal 400 euro, ten belope van maximaal 50% van het factuurbedrag.

BELANGRIJKSTE VOORWAARDEN

 1. De Slimme Sturing moet controlesignalen naar het elektrisch verwarmingsapparaat kunnen sturen waardoor het afgenomen vermogen van het apparaat gedwongen verlaagd of uitgeschakeld kan worden. Dit is nuttig op momenten wanneer er geen of weinig zonneproductie is, of wanneer er afnamepieken dreigen te ontstaan. Ook moet bij momenten de slimme sturing het elektrisch vermogen gedwongen kunnen verhogen of het apparaat gedwongen kunnen inschakelen. Dit is dan weer nuttig wanneer er overproductie is, en het huishouden anders veel stroom op het net zou zetten.

 2. De Slimme Sturing moet in intervallen van maximaal 5 minuten het verbruik van de verwarmingsapparatuur kunnen meten

 3. Het sturingsapparaat of geheel van apparaten wordt geplaatst door een aannemer

 4. Eén premieaanvraag per EAN-code

 5. Uitvoering en facturatie van de werken in 2021 of 2022

 6. De Slimme Sturing moet verder over minstens één van de volgende functionaliteiten beschikken, en de daaruit volgende informatie actief gebruiken bij de sturing:

 • communicatie met PV-omvormer of een afzonderlijke meting van de decentrale elektriciteitsproductie-installatie

 • communicatie met een gebruikerspoort van digitale meter;

 • meting van het totaalverbruik op regelmatige tijdsintervallen die korter dan of gelijk zijn aan vijf minuten

 • internetconnectiviteit

 • draadloze langeafstand communicatie


WIE KAN DE PREMIE AANVRAGEN

De investeerder in het sturingsapparaat of geheel van sturingsapparaten kan de premie aanvragen.

CONCLUSIE

Slimme sturingen van elektrische verwarming zijn nu meer dan ooit een goede investering. Een slimme sturing van het verbruik i.c.m. zonnepanelen was al heel interessant dankzij de lage terugverdientijd, en wordt nu nog interessanter aangezien de Vlaamse regering tot 400 euro tegemoetkomt indien de installatie gebeurt door een aannemer. Als u rekent dat een simpele sturing pakweg 1000 euro excl. BTW kost, en hiervan nog 400 euro mag afgetrokken worden, dan is het geheel, afhankelijk van de situatie, in geen tijd terugverdiend. Onze systemen kunnen de verwarmingsinstallatie* blokkeren op momenten dat ze eigenlijk niet nodig is (bijvoorbeeld 's nachts) of net gaan boosten op momenten dat er overproductie van de PV-installatie is (denk aan het extra verwarmen van warm water). Sommige systemen laten zelfs een integratie toe van variabele energietarieven.

*afhankelijk van merk en model
260 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page